Zakład przetwórstwa mięsnego Jerzy Gawrycki w Bielawie prowadzi działalność produkcyjną i handlową od 1990 roku. Początki działalności produkcyjnej miały charakter rzemieślniczy, natomiast obecnie firma jest przedsiębiorstwem o średniej wielkości, oparta w dalszym ciągu o biznes rodzinny. Od roku 2000 produkcja przebiega w nowoczesnym obiekcie wyposażonym w kompletny park maszynowy niezbędny do produkcji mięsa
i wędlin. Spełnienie standardów higienicznych i organizacyjnych w firmie umożliwiło uzyskanie zatwierdzenia do handlu na rynkach europejskich.
Realizowane są wieloletnie umowy na dostawę polskiego surowca,
a wykorzystywane technologie opierają się o najnowszą wiedzę specjalistyczną. W zakładzie produkcyjnym oraz sklepach firmowych zatrudnionych jest około 100 wykwalifikowanych pracowników.
W ofercie firmy znajduje się blisko 300 różnych asortymentów mięsa i wędlin. Przetwórstwo i handel dotyczy mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego.
Sprzedaż mięsa i wędlin odbywa się poprzez sieć sklepów firmowych
i patronackich działających na lokalnym rynku. Jednakże w planach firmy jest ekspansja sprzedaży na terenie Dolnego Śląska.
W strategii firmy istotne do realizacji cele to konkurencyjność na lokalnym rynku, szczególnie w odniesieniu do handlu sieciowego, staranna realizacja każdego zamówienia oraz dbałość o najwyższą jakość produktów
z uwzględnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.